Saturday, November 5, 2011

Merancang untuk mendapatkan zuriat - Bahagian 1

Zuriat adalah anugerah tuhan yang dinantikan setiap pasangan. Di sini saya ingin kongsikan isu ini dengan anda. Saya akan bahagikan kepada beberapa bahagian memandangkan banyak juga perkara yang saya akan bincangkan di bawah tajuk ini.

Saya akan mulakan dengan kaedah-kaedah yang ada untuk anda cuba.

KAEDAH PENGUKUR SUHU BADAN.
1-Alat yang anda perlukan ialah termometer dengan dua digit perpuluhan e.g. 38.25C
Biasanya anda boleh dapati dari farmasi berdekatan. Perubahan suhu badan wanita kadangkala terlalu kecil jadi dua titik perpuluhan pada termometer membolehkan anda mencatat lebih tepat. Ia dipanggil basal body thermometer.
2-Bilakah waktu yang sesuai?
Ingat!! Anda perlu konsisten.
Mulakan pada hari pertama anda datang bulan (lebih mudah).
Ambil bacaan suhu badan anda setiap pagi sebaik anda bangun tidur. Bukan selepas anda ke bilik air atau selepas anda mengemas bilik anda. Pengambilan suhu perlu pada waktu yang sama setiap hari (sebaiknya). Anda boleh letakkan thermometer di bahagian tengah bawah lidah untuk suhu yang tepat.
3-Setelah itu anda perlu mencatatkan suhu badan anda pada carta yang biasanya dibekalkan bersama thermometer yang anda beli tadi.
4-Suhu akan berubah apabila berlaku ovulasi. Apabila suhu badan anda naik ia bermakna ovulasi telah berlaku.Kebiasaannya suhu akan menurun banyak sebelum naik maka bagi sesetengah wanita, keadaan ini mudah kerana mereka dapat mengagak waktu kesuburan.

Masalah bagi kaedah ini ialah faktor-faktor lain seperti tekanan, sakit dan sebagainya. Kadang-kadang juga faktor seperti datang haid yang tidak teratur dan perubahan suhu badan yang kurang jelas mengganggu keputusan bagi kaedah ini.

Kebiasaanya pasangan akan dinasihatkan untuk mencatatkan suhu ini lebih kurang dua hingga tiga bulan untuk melihat pattern kesuburan.

Kaedah ini agak sukar jadi biasanya ia dicadangkan untuk digabung dengan beberapa kaedah lain.

Sampai jumpa lagi!!




Bagaimana untuk menyimpan susu ibu?

Di zaman ini pasti ramai ibu-ibu yang bekerja tetapi mempunyai hasrat untuk menyusukan anak mereka.
Bagaimana agaknya ya?

Pengepaman susu ibu.

1-Ia perlu dilakukan sekurang-kurangnya seminggu hingga dua minggu sebelum anda dijadualkan kembali bekerja. Ini bagi memastikan anda tidak kekok dan proses pengepaman dapat dilakukan dengan betul
Anda boleh melakukan pengepaman sebaik selepas bayi anda siap menyusu. Ia bukan sahaja membolehkan anda berlatih tetapi menggalakkan badan anda menghasilkan lebih banyak susu.
Prinsipnya mudah sahaja sebenarnya. Apabila kita mengeluarkan lebih susu badan akan menghasilkan juga lebih susu untuk dibekalkan. Asalkan anda memastikan diri anda minum dengan banyak dan pemakanan yang sihat,ia tentunya bukan masalah.
2-Pengepaman susu selalunya perlu dilakukan selama mengikut kebiasaan berapa lama bayi anda menyusu dan jika boleh sekerap bayi anda menyusu (jika tidak menjadi halangan).

Penyimpanan susu.
Untuk menyimpan susu yang telah dipam,anda boleh menggunakan botol kaca atau plastik bertutup. Sebaiknya simpanlah kuantiti mengikut jumlah penyusuan bayi anda supaya tidak membazir.Simpanlah terus ke dalam peti ais dan jika untuk disimpan lama,anda boleh simpan di bahagian beku.

Sebagai panduan :
SUSU DISIMPAN PADA SUHU BILIK : 3 hingga 5 jam
SUSU DISIMPAN DI BAHAGIAN BELAKANG PETI SEJUK: 3 hingga 7 hari
SUSU DISIMPAN DI BAHAGIAN BELAKANG BAHAGIAN SEJUK BEKU: sehingga 3 bulan bergantung kondidi penyimpanan

Sebagai panduan :
Bagi susu yang disimpan di dalam bahagian sejuk beku:
a)Jangan panaskan menggunakan microwave.
b)Jangan ditambah dengan air panas
c)Sebaiknya sehari sebelum ia digunakan,pindahkan ia di bahagian peti sejuk.
d)Jangan masukkan semula susu yang telah dinyahbeku ke bahagian sejuk beku. Jika anda ingin menyimpan kembali ke dalam peti sejuk,pastikan ia digunakan dalam masa 24 jam.
e)Jangan simpan lagi baki susu yang telah diberikan kepada anak anda.




 

Bayi dan Ibu | Desenvolvido por EMPORIUM DIGITAL